Příprava zahrady na zimu

Co všechno bychom měli stihnout v rámci podzimní údržby, než napadne sníh?

Trávník

Na travním porostu by nemělo přes zimu zůstat spadané listí a to především pod ovocnými stromy. Listy bychom měli shrabat hráběmi. Nejvhodnějším typem jsou široké prstové hrábě, které lépe kopírují terén a nevyžadují tak časté čištění jako hrábě kovové. Trávník je dobré podpořit i hnojivem.

Stromy a keře

Ovocné stromy nebo okrasné keře se vyplatí na podzim prostříhat, aby byly zdravější a silnější pro další vegetační období. Tenké větve stačí zastřihnout zahradními nůžkami, s většími větvemi keřů si poradí prořezávací pilka nebo pákové štípací kleště, zatímco k prořezu koruny stromů v několikametrové výšce jsou určeny víceúčelové nůžky s teleskopickou rukojetí.

Zpracování odpadu

Abychom se zbavili nepotřebného zahradního odpadu, čerstvě odřezané větve můžeme rozdrtit pomocí drtiče na drobné části, které najdou uplatnění k zamulčování květinových záhonů nebo do kompostu. Další možností je rozsekání dřevního odpadu štěpkovačem na několikacentimetrové kousky, které využijeme například na topení.

Zazimování rostlin

Trvalkám i keřům je potřebné před zimou dodat správnou výživu. Hnojíme organickým hnojivem s menším obsahem dusíku, který zpomaluje růst, ale s větším obsahem draslíku a fosforu pro zabránění vymrznutí rostlin. Menší choulostivé dřeviny se doporučuje obalit netkanou textilií, přičemž u vzrostlých stromků chráníme kmen silným kartonem nebo novinami. Náchylnější druhy hlíznatých květin (frézie, jiřiny, mečíky) se musí sklidit před prvními mrazy. Stvoly necháme oschnout, očistíme, zastřihneme nůžkami a skladujeme v suché bezmrazé místnosti.

Akce, slevy a novinky

zanechte nám na sebe kontakt a budete informování o novinkách akcích a slevách, které pro vás připravujeme.